2015-ben léphetnek életbe a Közös Agrárpolitika szabályai

KAP szabályaiAz agráriumot érintő fő szabályokról a végső megállapodás az ír elnökség tervei szerint június végére várható, mondta Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár, az Európai Unió mezőgazdasági és halászati miniszterek tanácskozásán Luxemburgban.
Az ülésen az agrárminiszterek a Közös Agrárpolitika reformja tervezett bevezetésének csúszása miatti, a 2014. évre vonatkozó átmeneti szabályokat bemutató bizottsági rendelettervezetre reflektáltak.

A Közös Agrárpolitika (KAP) reformcsomag legfontosabb elemei 2015-ben léphetnek hatályba, ezt követően történhet csak a bizottsági végrehajtási rendeletek megalkotása, illetve a tagállamok is csak ezután hozhatják meg a vonatkozó nemzeti jogszabályokat. Mivel az új rendszer bevezetése jelentős felkészülést igényel a tagállamoktól, mind jogalkotási mind informatikai szempontból, ezért ésszerű, hogy a tagállamok 2014-ben még – a Bizottság javaslata szerint – lényegében a jelenleg alkalmazott támogatási rendszereket vihessék tovább. Ez Magyarországon a termelők által már jól ismert egységes területalapú támogatási rendszer, SAPS folytatását jelenti. A bizottsági tervezet alapján nem csak a SAPS alkalmazható 2014-ben, hanem az érzékeny ágazatok támogatását szolgáló, ún. különleges támogatások, amelyek révén plusz segítséget kapnak tejtermelők és rizstermesztők, valamint további támogatásban részesülnek a kérődző, zöldség-gyümölcs és dohány ágazatban gazdálkodók.

Az átmeneti rendelkezésekkel kapcsolatban az államtitkár hozzászólásában kiemelte, hogy Magyarország üdvözli ezt az áthidaló megoldást a reform bevezetéséig, azonban a számunkra rendkívül fontos kérdésekben egyértelműen rögzíteni kell a rendeletben, hogy a SAPS alkalmazásának ideje alatt – ahogy eddig is – fizethető a termelőknek az ún. elkülönített támogatás a cukor és a zöldség-gyümölcs szektorban. Nyomatékosan kérte a Bizottságot, hogy az új tagállamok 2014-ben is nyújthassanak átmeneti nemzeti támogatást a termelőknek, hiszen ez a lehetőség 2013-ban és – a miniszterek megállapodása alapján – 2015-től továbbra is adható. Az érzékeny ágazatok támogatásának folyamatossága kiemelt jelentőségű Magyarországnak.

A vidékfejlesztési szabályokat illetően a rendelet szerint a 2007-2013-as periódus költségvetéséből 2014-ben azok a programok, intézkedések finanszírozhatók, amelyeket a tagállam még nem használt ki. Az új költségvetésből azonban csak bizonyos, a Bizottság által behatárolt intézkedések lennének finanszírozhatóak, mint pl. a kedvezőtlen adottságú területek támogatása, az agrár-környezet gazdálkodás, Natura kompenzációs kifizetések, állatjólét, erdő-környezetvédelem.

Czerván György a vidékfejlesztési szabályozás kapcsán elmondta, hogy a bizottsági tervezetben említetteken túl Magyarország számára fontos lenne, hogy az új költségvetési keretből bizonyos I. tengelyes intézkedések, technikai segítségnyújtás és egyes működési költségek is finanszírozhatóak legyenek, hiszen ezek pénzügyi kereteit a jelenlegi költségvetésből már kimerítettük.

Dacian Ciolos az EU mezőgazdasági biztosa megnyugtatta a tagállamokat, hogy a tervezet részleteitől tanácsi munkacsoportban, szakértői szinten egyeztethetnek a tagállamok az elnökséggel és a Bizottsággal. Hangsúlyozta, hogy az átmeneti rendelet által nem érintett területek változatlan módon működnek az átmeneti évben.
A mezőgazdasági biztos rövid tájékoztatást tartott a KAP reform alaprendeletei kapcsán folyó 3 oldalú egyeztetés állásáról.

Forrás: VM Sajtóiroda

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: hírek, hivatalos, pályázat
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.