2014. február 18.-tól ezeket a biotermékeket tiltják

2014. február 18.-tól hatályos az a rendelkezés, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozik. Tehát bio és nem ökológiai élelmiszerekre egyaránt.
A rendelet értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.
A jogszabály tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak. Az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsav mennyiségét.
Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozás-tudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa korábban elmondta, a csomagolt élelmiszereknél nem lehet feltüntetni az adott termék transzzsírsav tartalmát, azonban az OÉTI levédetett egy logót, ezt azon gyártók használhatják, amelyek vállalják, hogy a rendeletben foglaltakat betartják, és hogy termékeik bármikor bevizsgálhatók.
A Magyar Közlönyben novemberben megjelent ren-delet szerint a jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasz-tónak. Az állati eredetű zsírokban természetesen elő-forduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.

Forrás: MTI

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, hírek, hivatalos
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.